Du bliver hvad du bærer

Du bliver hvad du bærer

Måske har du hørt om Enclothed Cognition, eller oversat til dansk: iklædt kognition?

Det kommer nok ikke som den store overraskelse, at det vi viser udadtil har indflydelse på folks opfattelse af os. Vores tøj, hår og smykker er med til at bestemme, hvordan andre ser på os. Vi vil alle vælge den læge der står med lægekitlen, fremfor den ligeså uddannede læge der står i joggingdragt og med beskidte sko.

I 2012 lavede nogle forskere nogle forsøg, der beviste at denne opfattelse, der er forbundet med udseendet stikker endnu dybere. Ikke nok med at tøj og accessories kan påvirke andres syn på os. Vores egen selvopfattelse og ageren kan også påvirkes.

Læger med samme uddannelse fik opgaver og halvdelen af lægerne bar kitler, imens den anden halvdel havde deres private tøj på. Læger med kitler løste opgaverne bedre.

En kittel, en kjole, et jakkesæt, smykker osv. kan altså være med til at få os til at fokusere og agere på forskellig vis. Det betyder at vi i nogen grad kan påvirke os selv ved at iklæde os den type vi ønsker at være. Vi kan blive mere professionelle og klare jobbet bedre eller vi kan blive mere sporty, afslappede, legende og festlige.

Andre studier har taget det endnu længere og har vist at selv de farver vi tager på kan påvirke os. I et studie så man at atleter med rødt tøj fremfor blåt klarede sig bedre i en styrkeprøve og generelt havde højere hjertefrekvens. Det er ikke et tilfælde, at man ser så mange sportsklubber med røde dragter.

Det vil altså sige at ligesom du bliver hvad du spiser, så kan du også blive det du bærer.

Med tøj og smykker kan du være med til at bestemme, hvem du er. Både hvordan andre ser på dig, men også hvordan du tænker, opfatter dig selv og agerer i dit liv. Starter dagen træls, så er det på med skønne farver og glimmer. Vil du gerne opfattes som positiv, festlig og glad, ja så er opskriften den samme.

Pynt dig til den du vil være og hjælp din indre superpower på vej med smykker, glimmer, glitter og farver.

 

Reference til dem der ønsker at dykke længere ned i emnet:-):

Adam, H. & Galinsky, A. (2012), Unclothed Cognition, Journal of Experimental Social Psychology, 48(4), 1225-1398

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.