Iris Apfel

Iris Apfel

Det skønne navn til min shop kommer fra Iris Apfel og jeg syntes derfor jeg skylder jer en lille fortælling om designeren og forretningskvinden der i August måned sidste år fyldte 100 år.

Iris Apfel 100 years

Iris blev født i 1921 i New York. Hun var enebarn af jødiske forældre. En amerikansk far og en russisk mor. Faderen ejede en brillebutik og moderen en modebutik, så hun blev allerede fra barns ben ført ind i modeverdenen. En forkærlighed for briller stammer måske også fra hendes barndom og faderens butik. I hvert tilfælde må store tydelige briller siges at være hendes signatur sammen med de store og farverige smykker.  

Allerede dengang startede hun også sin store smykkesamling, når hun tog fra landet, hvor de boede, ind til Manhatten, for at shoppe i de forskellige antikforretninger.

Som ung læste hun kunsthistorie i New York og har sidenhen arbejdet både som indretningsarkitekt og copywriter i modebranchen. Sammen med sin mand Carl Apfel drev hun et tekstil firma indtil pensionsalderen. Iris har desuden været tilknyttet det hvide hus, hvor hun har stået for indretningen. Efter mandens død (som 100 årig) i 2015, er hun stadig still going strong. Hun har været en kæmpe inspirationskilde i mode- og smykkebranchen og optrådt som model…og gør det endda stadig, trods sin høje alder. Hun er herudover den eneste, der i en alder af 97 år har fået lavet en barbie efter sig. Vildt ikke?

Ifølge Iris er alder blot et tal. En 30 årig kan være gammel og en 90 årig kan være ung. Det afhænger af, hvordan man ser på sig selv og på livet. Alt er attitude. Når man tænker på en bestemt måde, gør det også at man ser ud derefter. Iris går hverken ind for plastik kirurgi, hårfarvning eller andet der skal skjule alderen. Man skal føle sig heldig over at blive gammel. Stil kommer inde fra og Iris ærger sig over at se folk prøve at ligne hinanden. Man skal være sig selv og turde udstråle det.

Iris udtrykker sin legesyge og glade måde at anskue livet på igennem sine smykker. I alle de mange arbejdsår hun har haft, har hun rejst meget og under de mange rejser har hun samlet smykker. Iris har derfor nu en kæmpe samling smykker. De fleste bruger hun stadig, men nogle af dem er også udstillet.

Er du interesseret i at høre - eller nærmere se - mere til Iris Apfels tøj, smykker og interiør kan du besøge Museum of Lifestyle & Fashion History i Boynton Beach, Florida. En lang tur, men det kan måske være et besøg værd, hvis man skal til Florida. 

Hvis du ikke lige kommer på disse kanter kan jeg virkelig anbefale at se dokumentaren “Iris” af Albert Maysles fra 2014 eller “If You´re Not in the Obit, Eat Breakfast” fra 2017.

I et interview med Iris slutter hun af med at citere sin afdøde mand:

You have one trip baby, so enjoy it!

Lev livet og vær ikke bange for at fejle eller skeje ud. Den sjoveste tur er ikke i baghaven, men i Tivoli og det sjoveste sted at opholde sig i tivoli er ikke bænken, men rutsjebanen.

Den sidste del var for min egen regning;-P

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.